Kto je to SEO copywriter a čo robí?

V tomto príspevku ti chcem vysvetliť, kto je to SEO copywriter, čo robí a ako zarába svoje peniaze. V minulosti som mohla sama pracovala na medzinárodných SEO projektoch, trénovala SEO copywriterov a môžem o nich veľa povedať.

Čo je to SEO copywriter? Copywriter SEO vytvára texty optimalizované pre vyhľadávače. Ak niekto vyhľadáva napríklad slovné spojenie „vodítka pre psy“ a my píšeme článok presne o vodítkach pre psy, chceme, aby tento človek našiel vo výsledkoch vyhľadávania práve náš článok. Inými slovami optimalizujeme naše články/ texty tak, aby boli jednoducho vyhľadateľné na webe.

Tieto články/ texty sú integrované v online platformách ako napr web, blog alebo online obchod.

Zarábanie peňazí cez vlastný blog

Tí, ktorí si vytvoria blog alebo webovú stránku a chcú si zarobiť peniaze online, sa skôr či neskôr budú s pojmom SEO zaoberať intenzívnejšie. Pojem SEO pochádza z angličtiny a je skratkou pre výraz „Search Engine Optimization“ (optimalizácia pre vyhľadávače).

Pomocou optimalizácie pre vyhľadávače sa používajú techniky a stratégie, ktoré prispievajú k lepšej viditeľnosti webových stránok.

Viditeľnosť znamená, že webová stránka alebo blog sú umiestnené v hornej časti prvej stránky google vyhľadávania s tematicky relevantnými hľadanými výrazmi (ak niekto vyhľadáva „účtovníctvo pre začiatočníkov“, vygooglia sa mu tematicky relevantné články a weby).

Viditeľné weby zarábajú viac

Ak niečo googliš a google ti nájde niekoľko stránok (na prvých miestach výsledkov vyhľadávania), ak je tvoj článok na pozícii 1- znamená to viac návštevníkov a zvyčajne vyšší predaj.

Na obrázku nižšie vidíš, že ak si googliš kľúčové slovo „ako začať podnikať bez skúseností“, na prvej pozícii sa objaví moja webová stránka – to je cieľ každého blogu 🙂

seo optimalizácia pre vyhľadávače
môj článok je na prvej pozícii výsledkoch vyhľadávania

SEO copywriter, kto to je?

SEO Copywriter plní dôležité úlohy v oblasti obsahového – content – marketingu. Píše texty podľa aktuálnych SEO kritérií pre webové stránky a blogy. Vďaka jeho skúsenostiam s optimalizáciou vyhľadávacích nástrojov na stránke je možné cielene zvýšiť viditeľnosť článkov na internete (budú nabiehať na prvých pozíciách vo výsledkoch vyhľadávania).

Pri písaní textov sa SEO copywriter riadi pokynmi alebo algoritmami vyhľadávacieho nástroja (napríklad google). To znamená, že kľúčové slová súvisiace s témou sú v texte vložené na správnych pozíciách, bez toho, aby si to čitatelia textu všimli.

Kľúčové slová v každom článku

Napríklad v článku o kúpe televízora, SEO copywriter zahrnie do textu hľadaný výraz „kúpiť televízor“ a súvisiace hľadané výrazy.

SEO copywriter zároveň píše pre čitateľa rôzne porovnania a rady ako kúpiť televízor na svojom blogu. Tým prináša textu veľkú pridanú hodnotu, a snaží sa o to, aby návštevník na webe vydržal čo najdlhšie.

Dobrý SEO copywriter vie, ako optimalizovať články pre vyhľadávače a zaujať aj čitateľov dômyselnou štruktúrou viet a užitočnými informáciami, ako aj zahrnutím kľúčových slov a synoným.

seo copywriter, seo textar, copywriterka
seo optimalizáciu môžeš robiť pre svoj blog alebo sa živiť tým, že budeš písať optimalizované články pre iné blogy

Ako písať SEO články?

Jednoducho povedané, SEO obsah je obsah optimalizovaný pre vyhľadávače. Ak píšeme text o online hrách, ale názov článku alebo kľúčové slovo „online hry“ nie sú v texte uvedené, nejde o SEO obsah.

Takýto text sa nedostane do horných pozícií výsledkov vyhľadávania online hier, pretože nie je pre vyhľadávače relevantný. Vyhľadávače sa nám snažia do prvých pozícií výsledkov vyhľadávania vždy vložiť len tie najrelevantnejšie stránky.

Postup pri písaní SEO článkov

Na to, aby tvoje texty naozaj dobre rankovali – google ich vyhodnotil ako relevantné a ponúkal ich vo výsledkoch vyhľadávanie – pred začatím písania musíš zohľadniť tento postup:

Analýza kľúčových slov

V prípade SEO obsahu sa vopred robí analýza kľúčových slov s cieľom určiť, ktoré kľúčové slová sa na googli vyhľadávajú vo vzťahu k online hrám. Je to samozrejme iba malá časť všetkých výrazov.

Môžu to byť „Online hry zdarma“, „Populárne online hry“ alebo „Nové online hry 2021“.

V prípade SEO obsahu sa hľadané výrazy a vyhľadávacie dotazy k príslušnému výrazu zhodujú s textom, ktorý SEO copywriter píše pre konkrétnu tému alebo konkrétny produkt.

V posledných rokoch bol vyhľadávací algoritmus spoločnosti Google, Bing, Yahoo & Co. neustále aktualizovaný, takže pre dobrý obsah SEO je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov.

analýza kľúčových slov seo copywriter
Analýza kľúčových slov cez SECockpit

Čo je hustota kľúčových slov?

Hustota kľúčových slov označuje ako percento, ako často sa kľúčové slovo vyskytuje v texte s určitým počtom slov. To znamená, že SEO copywriter môže frekvenciu slova optimálne prispôsobiť dĺžke textu.

Takto sa dá okrem iného vyhnúť opakovaniu slov. Ak sa kľúčové slovo v texte objavuje príliš často, to vyhľadávače považujú za spamovanie kľúčového slova a tvoj článok potrestajú nižším rankingom.

Neexistuje však univerzálny recept na správnu hustotu kľúčových slov. Pre jednu tému môže stačiť hustota kľúčových slov 2%, pre inú tému 5% lepšie zvolená hustota kľúčových slov. To veľa závisí od témy.

Ďalšie faktory SEO optimalizácie

Okrem týchto najdôležitejších bodov sa do SEO optimalizácie treba začítať a pravidelne aktualizovať svoje informácie (google mení svoje algoritmy pre hodnotenie textov).

Ďalšie dôležité faktory sú aj dĺžka textu, používanie linkov a backlinkov, alt texty, použitie kľúčového slova v slugu (linku) a krátke odstavce. Okrem toho potrebuješ rýchlu webovú stránku optimalizovanú pre mobily, SSL certifikát pre svoj web a neustály prílev aktuálnych článkov.

Pracovné miesta pre SEO copywriterov

Ako vidíš, SEO optimalizácia nie je jednoduchá a práve preto je pre každý blog dôležité mať ľudí, ktorí nielen píšu články, ale ktorí tieto články naozaj optimalizujú. Inak musí daný blog neustále míňať peniaze na reklamu, pretože inak sa k nemu ľudia nedostanú.

Najlepšie adresy na nájdenie práce SEO copywritera sú reklamné agentúry. Reklamné agentúry optimalizujú webové stránky svojich klientov. Patrí sem aj písanie SEO textov.

Ak však hľadáš nápad ako si privyrobiť popri práci, staň sa SEO copywriterom, začni sa vzdelávať, založ si vlastný blog, uč sa a oslovuj weby s možnosťou spolupráce. Kvalitných SEO copywriterov je na Slovensku žaľostne málo.

About Author

Zuzana Pilčíková je zakladateľkou medzinárodných projektov -zuzubusiness, online podnikanie - pre podporu vzdelávania budúcich online podnikateľov a pomoc pri budovaní ich vlastného podnikania na internete.

Comments are closed.