Pridaná hodnota v biznise: ako zvýšiť hodnotu a cenu digitálneho produktu

Pridaná hodnota sa v biznise neskutočne podceňuje. Je to jedno z tých abstraktných slov, ktoré každý rád automaticky používa. Viete, ako keď si každý do životopisu zapíše:

  • rád/a a rýchlo sa učím
  • práca s excelom – pokročilý
  • ruština – aktívne
  • som tímový hráč
  • práca pod stresom mi nerobí problém
  • pridaná hodnota je pre mňa dôležitá

Teraz máte predstavu, čo tým myslím. Oháňame sa pridanou hodnotou bez toho, aby sme sa uistili, že ju reálne ponúkame.

A v stávke je oveľa viac ako čisté svedomie. Pridaná hodnota rozhoduje o tom, či si tvoje produkty zákazník kúpi alebo nie. Ak zapneš reklamu na nejakú tvoju akciu alebo e-knižku zdarma a výsledky (konverzie) sú nižšie ako bolo očakávané, najskôr bolo práve toto príčinou. Nedostatočne odkomunikovaná pridaná hodnota.

Čo to tá pridaná hodnota v online podnikaní je?

Čisto ekonomicky by sme mohli pridanú hodnotu zadefinovať takto:

Pridaná hodnota je rozdiel medzi cenou a nákladom na výrobu daného výrobku. Náklad výrobku je súhrn nákladov za všetky jeho časti/ ingrediencie/ súčiastky.

Pridaná hodnota- cena práce, zručnosti, logistické riešenia, marketing, dizajn atď…

V online podnikaní sólo podnikateľa s digitálnymi produktmi by sme mohli túto definíciu skonkretizovať:

Pridaná hodnota je rozdiel medzi nákladmi za softvéry, techniku a ostatné výdavky spojené s tvorbou produktu a cenou daného produktu.

Z čoho sa skladá pridaná hodnota?

Tvorba produktu je časť podnikania, ktorá nám určite pridáva zo dve tri vrásky na čelo. Okrem technického nastavenia, platby za softvéry, osvetlenie, mikrofón platíme aj za nami získané dlhoročné skúsenosti (časom, ale aj výdavkami na kurzy, knihy..).

To, čo vytvárame, je unikátne a má to vyššiu hodnotu ako súčet nákladov dokopy. Pretože ak si niekto kúpi tie isté veci (techniku a aj kurzy a knihy) a nevenuje sa tomu, výsledok rovnaký nebude.

Hodnota teda odzrkadľuje platbu za to, čo by človek musel všetko vykonať na to, aby takúto vec/ službu urobil sám – a dosiahol tú istú kvalitu, garanciu, štruktúru atď.

Ideálny stav je, keď tvoji zákazníci chápu pridanú hodnotu tvojich produktov. Vtedy budú ochotní (ochotnejší) zaplatiť za produkty vyššej ceny. Kto porovnáva hodnoty produktov a nielen ich ceny, práve ten získa očakávané riešenie.

pridaná hodnota digitálneho produktu

Prečo je zubár taký drahý? – my neplatíme len za materiál a hodinku v kresle – my platíme za jeho/jej dlhoročné skúsenosti a schopnosť vykonať danú činnosť správne.

Každý z nás si teoreticky vie urobiť účtovníctvo: pár rokov štúdia, znalosť zákonov, prax a ideme na to. Ak však tento čas nemáme, platíme si nielen za jedno daňové priznanie, ale … to už viete 🙂

Tvojou úlohou podnikateľa je chápať umenie pridanej hodnoty, tvoriť ju, garantovať ju a ukázať ju tvojim klientom. Tak sa z ťažko predajného produktu stáva hodnotná komodita.

Čo môžeme chápať ako pridanú hodnotu?

Na to, aby sme dokázali správne naceniť naše produkty, a taktiež my sami vedeli robiť správne biznis rozhodnutia, musíme vedieť čítať medzi riadkami – pozerať sa na hodnotu a nie na ceny.

Pridaná hodnota je celkové hodnotenie tvojho produktu zákazníkovými očami. Pridaná hodnota v očiach zákazníka môže byť vyššia alebo rovnaká ako cena produktu – vtedy si produkt najskôr zakúpi. Ak je pridaná hodnota nižšia ako cena produktu (v očiach zákazníka), vtedy ani len nebude ochotný premýšľať o kúpe.

Toto sú typické spôsoby pridania hodnoty k produktom:

Tvorba značky

Konzumenti sú závislí na značkách! Rozpoznateľné produkty majú pre nás vyššiu hodnotu, pretože si už vieme predstaviť ich kvalitu. Poznáme ich vďaka logu, človeku alebo spoločnosti, ktorá ich predáva,

Lojalita voči značkám sa rokmi znižuje. Ale práve teraz, viac ako kedykoľvek predtým, chcú ľudia k produktom počuť príbeh. Značka komunikuje vlastné hodnoty, ciele a cieľovú skupinu.

Tvorba značky digitálnych produktov prebieha analogicky. Ak tvoje produkty ľudi poznajú, vtedy ťa bude nová skupina konzumentov sama vyhľadávať.

Pridaná hodnota v tvorbe značky

  • je kvalita tvojej práce vysoká?
  • sú tvoje produkty výhodné?
  • ponúkaš viac alebo menej produktov?
  • ako vystupuješ na sociálnych sieťach?
  • s akými názormi sa stotožňuješ?
  • voči čomu „bojuješ“?
pridaná hodnota produktu - lamborghini
Prečo si niekto kúpi Lamborghini, keď aj Honda dobre jazdí? A je lacnejšia!!! :))

Individuálne služby

Automatizácia, optimalizácia, masová výroba. To všetko je odpoveďou na neustále rastúci dopyt po produktoch a službách. A vždy, keď je jeden prúd na výslní, prichádza protichodný prúd, ktorý sa stáva populárnym.

Individuálne služby alebo produkty šité na mieru sú dopytované hlave u tých, ktorí už mnohokrát kúpili nejaký produkt/ službu, ktorá im, žiaľ, okamžite nezapasovala. Poznáte ten pocit, keď sa zastavíte už na prvej kapitole pre samoukov a neviete ako ďalej?

Pridaná hodnota v invidivuálnych službách

  • má klient možnosť pochopiť tvoju službu PRED kúpou?
  • môže klient vidieť časti tvojej služby PRED kúpou?
  • môže sa s tebou klient poradiť o kúpe služby?
  • udržiavate individuálnu komunikáciu s klientom?
  • je pre neho plán šitý namieru?
  • ako intenzívne spolupracujete?

Jednoduchosť a štruktúrovanosť

Jedna z ďalších typov priadných hodnôt je štruktúra. Je mnoho ľudí, ktorí potrebujú konkrétny postup, návod, štruktúru. Je veľmi náročné improvizovať, ak sa niekto niečo ešte len začína učiť.

Štruktúrovaný produkt má prednosť pred lacnejším alebo známenjším produktom. Čím lepšie je zadefinovaná štruktúra a formát konkrétneho produktu, o to jednoduchšie sa bude klient pre tento produkt rozhodovať.

Pridaná hodnota štruktúry:

  • klient chápe, čo musí vedieť pred tým ako vstupuje do kurzu
  • klient vie, čo sa v ktorú dobu od neho očakáva
  • klient má jasný plán, ako bude služba prebiehať
  • kurzy alebo dokumenty sú napísané zrozumiteľne a systematicky

V mnohých oblastiach podnikania má výhodu práca s emóciami a atmosférou. Ak sa chceš dozvedieť viac o svojej oblasti podnikania a spôsobe ako priniesť pridanú hodnotu na trh, prečítaj si viac o mojom biznis programe.

Výhody pridanej hodnoty

Najskôr sa postarajme o klienta, tým sa postaráme aj o seba. V súčasnosti je na internete neskutočné množstvo produktov, reklám a niekoľkotisícových rozpočtov na marketing a PR. Mnoho podnikateľov práve vtedy zazmätkuje a snaží sa agresívne predávať – len aby sa im neznížil príjem.

Cesta vedie z opačnej strany. Keď sa my „hecneme“ a ponúkneme pridanú hodnotu, čaká na nás – ako prémiových podnikateľov – množstvo výhod:

  • zvýšená konkurencieschopnosť
  • možnosť zvýšenia cien (po rozsah pridanej hodnoty)
  • ochrana pred podnikateľmi, ktorí len znižujú cenu
  • užšia spätosť s cieľovou skupinou

Ako nepoľaviť a neznižovať z ceny?

Môj flagship: Biznis mentoringový program nikdy nenájdeš v akcii – prečo? Pretože tvorba 9-týždenného programu s vyše 100 návodmi, prezentáciami a šablónami, 9-týždňový non-stop koučing a 9-týždňov videohovorov v malej skupine ľudí, tvorí už 300-400% zo skutočnej ceny.

Keď do toho zarátavam updaty, marketing, technickú podporu zdarma a bonusové materiály, pridaná hodnota je omnoho vyššia ako skutočná cena.

Cenu som nastavila tak, aby bol môj program dostupný pre každého, kto potrebuje kompletné riešenie od nápadu až po predaj. S cenou nehýbem, pretože:

  • to nie je etické voči ľuďom, ktorí si platia 100%
  • by vedenie programu už nebolo rentabilné
  • akcie robím cez bonusy = dodatočnú pridanú hodnotu

Nenechaj sa zmiasť trendom 80% zliav

Ja viem, že to nie je vždy jednoduché, avšak musíš si uvedomiť, že cena nie je rozhodujúci faktor, ak máš čo ponúknuť.

Cena tvojho produktu by mala odzrkadľovať hodnotu produktu a nie rozpočet jednotlivých ľudí, ktorí sú mimo cieľovej skupiny.

Pokračuj v dodávaní skvelej pridanej hodnoty – tá správna cieľová skupina dokáže rozpoznať hodnotu v tvojich produktoch a docení to, čo niekto hľadiaci len na cenovku nikdy nepochopí.

Ako sa dostať na prémiové ceny produktov?

Zákazníkovi pred kúpou predstavuješ tvoju firmu, tvoj produkt, popis produktu a cenu. To sú faktory, ktoré ty ponúkaš. Teraz sa na to musíš pozerať z pohľadu zákazníka. Zákazník vidí nielen tieto faktory, ale predovšetkým význam tvojho produktu v jeho živote.

  • zákazník musí chápať hodnotu tvojho produktu pre neho
  • zákazník musí chápať rozdiel medzi tebou a konkurenciou
  • zákazník musí mať pred očami, čo mu pridaná hodnota tvojho produktu dá
  • zákazník potrebuje mať z procesu kúpy dobrý pocit
  • zákazník by sa mal cítiť dobre, motivovane a dôverovať produktu
  • zákazník by mal mať pocit, že peniaze, ktoré platí za produkt sú najlepšou opciou (výber, čo urobiť s danými peniazmi)
Klikni na obrázok a zisti viac o tom, ako budovať tvoj biznis od základov

About Author

Zuzana Pilčíková je zakladateľkou medzinárodných projektov -zuzubusiness, online podnikanie - pre podporu vzdelávania budúcich online podnikateľov a pomoc pri budovaní ich vlastného podnikania na internete.

Comments are closed.