7 situácií, ktoré chápu len online podnikatelia

Online podnikatelia sú bežní smrteľníci, ktorí sa ich život rozhodli žiť inak – slobodnejšie, dynamickejšie a predovšetkým 110 hodín do týždňa s hlavou nad klávesnicou. Poďme sa pozrieť na to, čo je online podnikateľom úplne prirodzené a prečo ich spôsobu života rozumie len málokto.

1. Priatelia si občas môžu myslieť, že vôbec nepracuješ 

Ak tvoj priateľ potrebuje pomôcť so sťahovaním v utorok doobeda, ako jeden z mála máš možnosť mu pomôcť. Prácu si naplánuješ tak, aby ťa v utorok doobeda nečakali žiadne dôležité termíny. Ak je večer s priateľmi až príliš fajn, väčšinou si jeden z tých, ktorí vonku zostávajú najdlhšie – nemusíš zajtra vstávať na siedmu do práce. 

online biznis flexibilná pracovná doba
Voľno si urobíš, kedy potrebuješ

2. Odchádzanie z práce v piatok večer ti už neprináša pôžitok ako kedysi

Odkedy máš vlastné podnikanie online, otváracie hodiny sa rozšírili na 24/7. Zatiaľ, čo tvoj rovesník vie, že počas víkendu s prácou veľmi nepohne, ty to isté potvrdiť nemôžeš.

Väčšina z nás to nevydrží a do biznisu “nakukne” niekoľkokrát aj počas víkendu. Tvoje podnikanie má stabilné miesto v tvojom životnom štýle a namiesto “work-life-balance” meníš ceduľku na “work-is-my-life”.

Pracovná doba v online podnikaní
Cez víkend mozog nevypneš

3. Získaš zákazníka a uskutočníš predaj aj “na stojáka” vo vlaku

Kým sa celý svet dohaduje o tom, aké kancelárske kreslá majú najmenší negatívny dopad na našu chrbticu, ty vykonávaš biznis gymnastiku v teréne.

Už si ani nevšímaš, ako často sa na teba otočia všetky tváre, keď na detskej oslave odpisuješ wifi heslo hostiteľa alebo si pri čakaní na zubára oprieš notebook o parapetu. 

Geografická nezávislosť a miestna flexibilita online podnikania
Miestna nezávislosť naberá reálnu podobu

4. Tvoja PN-ka nekončí presedenými týždňami pred Netflixom 

Verte alebo nie, pre niekoho je PN-ka malá dovolenka. To isté platí o sviatkoch a tej reálnej dovolenke. Konečne čas vypnúť počítač, zavrieť dvere od kancelárie a mať pokoj svätý. Online podnikateľom tento koncept príde veľmi vzdialený.

“Keď nepracujem – nezarábam” je hnacím pohonom každého, kto podniká vo vlastnom mene. S nádchou alebo zlomenou nohou, zodpovedný online podnikateľ si vždy nájde cestu k svojim klientom.

Koľko zapracuješ – toľko zarobíš

5. Na výplatu nečakáš raz za mesiac, tvoja likvidita je oveľa plynulejšia

Stepovanie pred bankomatom každého 14-teho? Toto je už dávno zabudnutá tradícia. Pokazila sa ti tlačiareň? Ako podnikateľ máš neustály príjem (žiaľ aj výdavky), a preto nečakáš na konkrétny dátum. Vieš, že čas je pre teba rovnako dôležitý ako osobný komfort.

Tvoje ponímanie života a financií sa od bežného zamestnanca diametrálne odlišuje, pretože ty už neriešiš pondelky a víkendy, ani 14-teho v mesiaci a ani 13-ty plat. Tvoj život a financie máš pod kontrolou a nehráš hru na čakanie na najbližší….

Investície v online podnikaní
Platíš za komfort alebo za investíciu a nie za zbytočnosti

6. 1000 eur v reklame je pre teba hodnotnejších ako 1000 eurový iphone

Pokiaľ nie si dedinský podnikateľ na BMW z 2006, vieš, že okrem značkových vecí a imidžu je niekoľko oveľa dôležitejších priorít. Každý nákup vnímaš ako investíciu, ktorá ti peniaze zhodnotí a pomôže ti vyprodukovať ešte vyšší príjem.

Ak si aj kúpiš iphone, tak je to kvôli dobrej kamere a komfortnejšej práci na mobile napríklad v dlhom rade na lístky do kina. Väčšina z nás má neoblomnú disciplínu a veľmi dobre vieme, ako veľa musíme pracovať na 1000 eur. Dobré rozhodnutia priamo vplývajú na náš biznis a investovanie do biznisu nás vskutku napĺňa.

Investícia do aktív v online biznise
Nepočká tá Gucci kabelka ešte pár mesiacov?

7. Kamarát zapíja zdvihnutie platu o 200 eur a ty nový obchod za 20 000 eur. 

Čím dlhšie v biznise sme, tým vyššie sumy naším podnikaním prechádzajú. Zamestnanci, freelanceri, softvéry, reklama – to všetko žerie tisíce eur. Čím viac klientov získavame, o to máme väčšinou vyššie náklady. Časom pracujete s peniazmi len ako s číslami, získam 20 000eur, tu 3000eur, tam 7000eur – skvelé, mám pokryté náklady na 3 mesiace.

Naše zisky prestávajú padať do batôžka “na piatočné rozbíjačky”, ale do batôžka “investícia, náklady, sporenie”. A tak sa s priateľmi tešíme zo zvýšenia ich platu o 200 eur a naše cifry radšej nespomíname. 

zuzana pilcikova online biznis

Hello, online podnikatelia, kde ste? 🙏

About Author

Zuzana Pilčíková je zakladateľkou medzinárodných projektov -zuzubusiness, online podnikanie - pre podporu vzdelávania budúcich online podnikateľov a pomoc pri budovaní ich vlastného podnikania na internete.

Comments are closed.