Dva rozličné priemysly >>> jeden skvelý biznis

Cieľom tohto rozhovoru je porozprávať sa o online podnikaní, ceste k podnikaniu a jedinečnom nápade skombinovať lingvistický biznis s gastro-priemyslom. 

Dnes mám tú česť vyspovedať človeka, ktorý ma v prvom mesiaci programu doteraz najväčšmi prekvapil. Maja Nikelová mi ukázala návod, ako urobiť z niekoľkých “roztrieštených” záujmov unikátny – multisegmenčný – biznis, ktorý na trhu nemá obdoby. 

Ahoj Maja, keby si mala predstaviť seba a svoje podnikanie v jednej vete, ako by si to vyjadrila? 

Ahoj, pripravila som kurz nemeckého jazyka zameraný na oblasť gastronómie a robím koučing pre čašníkov a kuchárov.

To znie jednoducho, ale viem si predstaviť, že to nebol nápad, ktorý si dostala raz o 7:30 v sprche?…

To určite nie. Zo začiatku som mala viac nápadov, ktoré som chcela realizovať. Zaujímavé je, že kurz nemčiny tam vôbec nebol.

Pôvodne som sa chcela uberať úplne iným smerom, ale vďaka pochopeniu svojej východiskovej polohy som sa rozhodla začať podnikanie tým, na čo mám odborné znalosti, skúsenosti a zároveň mám šancu uspieť na trhu. Samozrejme, v budúcnosti chcem realizovať aj pôvodné plány. 

Takže máš pocit, že až analýza trhu ti reálne ukázala, po čom je dopyt? 

Určite mi pri konečnom rozhodnutí mojej oblasti podnikania a určení produktu pomohla analýza trhu. Prestala som sa pozerať výhradne na svoje túžby, ktoré boli dosť chaotické a nejednoznačné, ale zamerala som sa na to, ako môžem svoje doteraz získané zručnosti využiť v prospech zákazníkov a pomôcť im vyriešiť ich problém.

Pred účasťou v tvojom koučingu som bola presvedčená o tom, že chcem podnikať. To bol môj cieľ. Venovala som sa viacerým témam, no chýbala mi organizovanosť. Správne rozhodnutia začali prichádzať až potom ako som postupne prechádzala jednotlivými teoretickými časťami koučingu a naučila som sa pracovať systematicky. 

Ukážeš nám aj konkrétny príklad ako vyzerá to, čo robíš? 

Veľmi rada. Kliknite na tlačítko nižšie a stiahnite si checklist, ktorý pomôže nielen kuchárom a časníkom.

Kedy u teba nastal ten zlom, keď si si uvedomila, že to má byť práve nemčina spojená s gastro- priemyslom? 

Od začiatku som vedela, že ak by som učila nemčinu, tak jedine špecializovanú na určitú oblasť. Jazykových škôl je v súčasnosti dostatok a viaceré ponúkajú aj možnosť online kurzov. Tie sú však zamerané na všeobecné témy a trvá dlho, kým sa študent reálne naučí niečo pre praktický život.

Gastro priemysel som si zvolila z dvoch dôvodov. Do nemecky hovoriacich krajín zamestnávatelia často prijímajú personál do hotelov a reštaurácii zo zahraničia a pracuje tu dosť veľa Slovákov, ale je aj dosť takých, ktorí by sem radi vycestovali, neovládajú však nemecky jazyk. Druhým dôvodom je, že som absolventkou hotelovej akadémie a mám odborné znalosti z oblasti gastronómie. 

Takže to bolo tak, že tvojou najťažšou úlohou bolo práve nájsť si pozíciu na trhu, a potom to už všetko šlo, dávalo zmysel a bolo jednoduchšie? 

Nepovedala by som, že to bola najťažšia úloha, ale určite najdôležitejšia. Pred začatím tvojho programu som sa venovala viacerým činnostiam, často dokonca rozličným oblastiam a logicky som sa pritom dlhodobo nemohla ničomu venovať na 100%, čo je hlavne zo začiatku pri rozbiehaní biznisu veľmi dôležité.

Som presvedčená o tom, že človek sa nemusí sústrediť výlučne na jednu tému, ale môže robiť viaceré odlišné činnosti, je však potrebné všetko si rozpracovať postupne a dôkladne. Vďaka programu som začala pracovať systematicky, určila som si priority a oblasti, ktoré zatiaľ môžem odložiť a venovať sa im po dokončení tých prioritných.

Toto je pre mňa aj zo psychického hľadiska dôležité, lebo mám motiváciu, viem, že ak úspešne dokončím jednu vec, nezostanem stagnovať, lebo mám už ďalšie plány. 

Čo by si poradila začínajúcim podnikateľom? 

Nevzdávať sa. Nie všetko sa podarí na prvý krát. Podnikanie je o odhodlaní dosiahnuť svoj cieľ a potom si dať ďalší. Je to nekonečná cesta o napredovaní, kedy sa vzdelávame a prekonávame prekážky.

Keď sa niečo nepodarí, hľadajte spôsob, ako to spraviť inak, analyzujte ako by ste to mohli spraviť lepšie. 



About Author

Zuzana Pilčíková je zakladateľkou medzinárodných projektov -zuzubusiness, online podnikanie - pre podporu vzdelávania budúcich online podnikateľov a pomoc pri budovaní ich vlastného podnikania na internete.

Comments are closed.