Ako urobiť online podnikanie z učiteľstva?

Interview s úspešnou jazykovou koučkou a online podnikateľkou Jankou Plevkovou o online podnikaní, učiteľstve a jej ceste k úspechu.

Dozvite sa, ako sa buduje digitálny biznis od základov do niekoľkých týždňov a ako sa z učiteľstva jazykov robí revolučný produkt.

Moja úspešná klientka súhlasila s tým, že mi zodpovie niekoľko otázok, ktoré zaujímajú každého -budúceho- online podnikateľa.

Kdesi som počula, že učitelia málo zarábajú. Že učitelia sú tí nedocenení. Že učitelia majú spútané ruky. Janka Plevková našla spôsob ako skombinovať svoju vášeň – vyučovaním slovenského jazyka s úspešným digitálnym podnikaním.

V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa Janka Plevková dostala k svojmu podnikaniu, ako si vybudovala digitálne podnikanie v rekordnom čase a ako mení systém učenia sa jazykov na Slovensku a v zahraničí. 

Mojej klientke Janke som položila niekoľko otázok:

Ako si sa dostala k online podnikaniu?

Celý môj pracovný život sa točí okolo učenia. Vyštudovala som učiteľstvo pre 1. stupeň ZŠ, ale vždy ma to viac ťahalo ku vzdelávaniu dospelých. V tejto oblasti pôsobím už ôsmy rok. 

Za ten čas si človek uvedomí, že učenie nie je len o obsahu, ale predovšetkým o metóde a flexibilnom prístupe. Dospelí nie sú malí žiaci, nie sú na tej istej úrovni, aj keď sa napríklad začínajú učiť cudzí jazyk. Je potrebné vedieť reagovať na ich predispozície a predošlé skúsenosti s učením sa jazyka. 

Ja som zvolila koučovací prístup. Vniesla som princíp koučovania do výučby a postavila som na ňom spôsob učenia slovenčiny ako cudzieho jazyka. Všetko to znie síce veľmi pekne, ale ešte stále som si lámala hlavu nad tým, čo s celým programom ďalej, akú formu mám zvoliť. 

Chcela som ho spracovať tak, aby bol naozaj užitočný a čo najprínosnejší. Rozhodnutie bolo jasné – online výučba, ktorá bude systematická, bude obsahovať slovnú zásobu s výslovnosťou a s následným spájaním slov do viet. Tak si budú študenti s vetami vedieť poradiť v každej situácii, v ktorej sa na Slovensku môžu ocitnúť. 

Kvalitná online výučba je štuktúrovaná, flexibilná a každému študentovi ponúka možnosť pracovať vo vlastnom tempe – tak ako to potrebuje.

Vedela si hneď od začiatku, že to budú jazyky? Čo by si odporučila novým podnikateľom, podľa čoho by sa mali rozhodnúť?

Áno, vedela som úplne presne, že sa chcem venovať jazykovému koučingu a vniesť koučovacie umenie do vzdelávania. Chcela som učiť inak, ako len posúvať informácie študentom a byť pre nich iba zdroj informácií. 

Čo mi však online podnikanie ponúka, je možnosť osloviť tých správnych klientov. V mojom prípade sú to najmä špecialisti, či odborníci, ktorí prichádzajú na Slovensko pracovne, veľa krát aj s rodinami a chcú si zjednodušiť začiatky na Slovensku naučením sa nášho jazyka. 

Myslím si, že oblasť pre svoje online podnikanie je potrebné hľadať v niečom špecifickom. V niečom, čo je danému podnikateľovi alebo podnikateľke vlastné. Mám na mysli takú tú “mikrooblasť”, v ktorej sa dokáže rýchlejšie a lepšie špecializovať. Online podnikanie vám doslova otvára brány a ponúka veľa nových možností. Takých, o ktorých v offline ani len nesnívate. Priznám sa že ani ja som o tom nesnívala. 

Istotu mi dodala práve Zuzana Pilčíková pri našom prvom rozhovore, už vtedy som vedela, že online podnikanie je tá správna cesta ku globálnemu podnikaniu a spokojnosti podnikateľov ako aj klientov.

Keď niekto chce začať úplne od nuly a predávať online kurzy, čo by si mu odporúčala? 

Nepúšťať sa do toho sám. Ak chcete predávať online produkt, ktorý má hlavu aj pätu, má jasnú štruktúru, cieľ a konkrétny výsledok, je dobré mať pomoc niekoho, kto vie ako na to. Tou mojou pomocou bola práve Zuzana a jej program Online biznis koučing. 

Vždy som mala jasnú predstavu o tom ako má môj biznis vyzerať a čo chcem robiť. Avšak digitálny trh má mnoho zákonitostí a práve tu mi biznis koučingový program otvoril dvere k možnosti osloviť tých správnych ľudí, pre ktorých je tento jazykový koučing neskutočne nápomocný. 

So Zuzanou sa pracuje neskutočne prirodzene. Vedie vás na ceste k nepriestrelnej štruktúre vo vašom podnikaní. Všetko, čo vy vidíte v celku ako fungujúci biznis, ona rozdelila do malých krokov, ktoré s vami krok za krokom prechádza a vedie k tomu výsledku, ktorý ste si na začiatku rozvrhli. Nenechajte sa rozptýliť a naučte sa pracovať na veciach, ktoré naozaj prinášajú výsledok.

Budovanie môjho podnikania chcelo veľkú dávku vytrvalosti a pracovitosti. Ak by som to mala zhrnúť do troch bodov, dôležitá je dobrá stratégia, pracovitosť a chcieť sa neustále zlepšovať.

Si prvá, ktorá ponúka online kurzy Slovenčiny, avšak keby má niekto záujem spracovať tému ako je napr. jóga alebo kurzy klavíra, čo by mali títo podnikatelia urobiť, aby sa ich online kurzy odlíšili od konkurenčných kurzov? 

Možností je viac. V prvom rade si myslím, že by mali zostať sami sebou a venovať sa téme, ktorá podnikateľom či podnikateľkou rezonuje a v ktorej sú uveriteľní. 

Vedieť si tiež vybrať konkrétnu cieľovú skupinu, svoj okruh klientov ktorým sa bude napríklad práve ich kurz jógy páčiť viac ako tie ostatné. Pri tvorení kurzov by sa mali zamerať na želania klientov, alebo na problémy, ktoré chcú klienti cvičením jógy vyriešiť. Byť možno aj trošku osobný, či ponúknuť niečo zdarma. 

To všetko je pridaná hodnota ktorú vedia do svojho online podnikania vniesť.

Apropo zadarmo, čo si si pre nás prichystala? 

Priniesla som vám “ochutnávku z kurzu”. Keďže teraz máme obdobie, kedy naozaj nemôžeme veľa cestovať, určite je aj pre cudzincov nápomocné zistiť, čo sa tu na tomto našom krásnom Slovensku dá robiť a ako tu môžu stráviť voľné chvíle, zlepšovať sa v Slovenčine a nájsť si vzťah k ich novému bydlisku. 

Vytvorila som pre vás zoznam 15tich slov o miestach, ktoré môžete v lete navštíviť. Najzaujímavejšie sú napríklad zámok, zrúcanina, skanzen… Užitočná vám bude predovšetkým výslovnosť daných miest a pre lepšie pochopenie je okrem písanej formy uvedený aj obrázkový príklad.

Mám na teba jednu “podpásovku”. Čo bola tvoja najväčšia prekážka, najsilnejší moment počas budovania podnikania? 

No tak teraz sa už musím priznať, však. Viem, že s online podnikaním úzko súvisí technika a softvéry a že veľa podnikateľov má pred nimi rešpekt. Netvrdím že nie sú náročné, tiež som sa potrápila. 

Ale mojou najväčšou prekážkou bolo napísanie môjho príbehu. Ja nie som zrovna človek orientovaný na seba, ktorý by sa rád chválil všetkými úspechmi. Na druhej strane som chcela, aby každý kto si o mne prečíta môj príbeh si ma vedel predstaviť, a mal dôveru vo mňa a moje znalosti. Ak niekto pracuje s akýmkoľvek učiteľom, mentorom alebo koučom, mal by mu sedieť nielen po profesionálnej ale aj po ľudskej stránke. 

Nad storytellingom som preto strávila niekoľko – a to nepreháňam – týždňov! Povedala som si že ak to raz dokončím, strelím šampanské 🙂 A podarilo sa.

Môj príbeh opisuje moje skúsenosti, prax a hodnoty. Verím však, že som tých pár riadkoch o sebe každému ponúkla možnosť spoznať ich budúcu jazykovú koučku 🙂 

Je to technicky náročné, podnikať kompletne online? V čom vidíš rozdiel medzi tradičným vyučovaním jazyka a online výukou? 

Nemyslím si že je to náročné. Dôležité je si vybrať správnu kombináciu softvérov. Prijateľné by mali byť tak pre podnikateľa ako aj pre zákazníka. Je to určite investícia, ale šetriť na vlastnom podnikaní a na svojich klientoch netreba. Celý proces online výučby je tým oveľa efektívnejší. 

Prinášajú online kurzy výhody aj pre tvojich zákazníkov? Čo sa mení pre študenta? 

Samozrejme, online kurzy majú veľa výhod. V prvom rade sa študenti učia z pohodlia svojej kancelárie či z pohodlia svojho domova. Cestovanie ich nestojí nič a časovo sú kurzy maximálne flexibilné. 

Je to veľmi praktický a aj rýchly spôsob učenia sa. Čo sa týka môjho kurzu, už po prvých 5-tich lekciách vedia študenti tvoriť jednoduché vety, vytvoriť otázku ak sa potrebujú niečo opýtať a správne používať množstvo slov. A na to im stačí len počítač a prístup k internetu!

Aké rady by si dala ľuďom, ktorí snívajú o tvorbe vlastného online kurzu?

Majte plán, pretože dobre naplánované veci sú vždy základom úspechu. Snažte sa orientovať na svojich zákazníkov a ich potreby. Nebojte sa byť prvými na trhu. 

A nebojte sa mať podporu v konkrétnych oblastiach vášho podnikania. Vďaka programu Zuzany Pilčíkovej som vedela, že je moje digitálne podnikanie nastavené a zoštruktúrované správne a ja som mala oveľa viac času na prácu na mojich produktoch.

Janka, ďakujem ti za rozhovor a prajem ti veľa úspechov, mnoho ďalších vydarených produktov a čo najviac spokojných klientov.

Ďakujem za tvoj čas a tvoju pracovitosť, si nám všetkým obrovskou inšpiráciou! – Zuzana

About Author

Zuzana Pilčíková je zakladateľkou medzinárodných projektov -zuzubusiness, online podnikanie - pre podporu vzdelávania budúcich online podnikateľov a pomoc pri budovaní ich vlastného podnikania na internete.

Comments are closed.