Email marketing sa stal v roku 2020 nesmrteľným

Mnohí “učení” si z angličitny prevzali frázičku: “email marketing is dead in 2020” (“email marketing je v roku 2020 mŕtvy”) a operujú s ňou hlavne pre jej kontroverznosť. Veď kto by neklikol a neprečítal si, prečo už nikdy nikto nebude používať emaily v biznis komunikácii?

A nie je zvláštne, že ešte stále dostávame emaily dokonca aj od tých najúspešnejších medzinárodných korporácií? – nevravte mi, že tím skvelých analytikov takýchto firiem by neprišiel na to, že ak ešte stále budú posielať maily zákazníkom, vlastne vyhadzujú peniaze z okna… iba že by nevyhadzovali, však? 

Čo robia úspešné podniky inak?

Tak čo teda s týmto večne zatracovaným neatraktívnym komunikačným kanálom? Prečo sa ho tieto veľké úspešné firmy stále držia, v čom je to tajomstvo? 

Ešte pred tým ako sa pozrieme na konkrétne dôvody “nesmrteľnosti” email marketingu, dovoľte mi vysvetliť, že nič, čo v živote ako aj v podnikaní robíme nie je čierno-biele. Len preto, že si raz do týždňa zahráme tenis, ešte sa z nás nestane tenisová hviezda – na to by sme si museli o trolinka viac odmakať na kurte. 

“Len pre to, že máme na webovej stránke možnosť – prihláste sa do nášho newslettra – ešte neznamená, že nám email marketing bude produktovať o 20% viac zákazníkov.”

A preto vždy, keď sa pozeráme na akúkoľvek stratégiu, musíme si uvedomiť jej potenciál a nielen to, čo sa stane, keď to ledabolo nastavíme. Úspešné stratégie sa presadzujú pri našej úplnej koncentrácii, s trpezlivosťou a správnym pochopením pre to, čo robíme.

1. Sľubuj konkrétne veci a dodrž ich

Pamätáš si na tú dobu, kedy sme na facebooku mali potrebu komentovať každú fotku našich kolegov a spolužiakov a každý deň sme vymysleli nejaký skvelý status (bez obrázka, jednoducho sme popísali to, čo sa nám prihodilo alebo nad čím sme dnes pri rannej káve dumali).

Interakcie na sociálnych médiách boli pred piatimi rokmi oveľa vyššie ako je tomu teraz. Veď keby sme mali všetko komentovať, sme prihlásení non-stop. A všetko lajkovať? – Bože, veď nechcem vyzerať zúfalo! 😅

Presne takto sa zmenila aj práca s email marketingom. Kedysi stačilo firme, aby na svoju stránku napísala: “odoberajte naše emaily” – a bol z toho trhák. Keď nám teraz niekto ponúka odber mailov, zatvárame stránku, prehliadač, notebook, dvere od obývačky, dvere na byte a utekáme. 

To, že email marketing nefunguje tak ako v minulosti je jasné. To však neznamená, že email marketing nefunguje vôbec.

Email marketing je ako randenie

Získanie mailovej adresy potenciálneho zákazníka je podobné ako získanie čísla od zaujímavého človeka v podniku. Vždy musíme v skratke vysvetliť kto sme, prečo by sme mali byť v kontakte a čo sa stane, keď nám dá dotyčný kontakt na seba. 

Kto sme? – na to máme možnosť priamo na webovej stránke

Prečo by sme mali byť v kontakte? – pretože máme spoločné záujmy, som expertom v oblasti, o ktorú sa sám zaujímaš

Čo sa stane, keď mi dáš emailovú adresu? – ako prvé by sme mali sľúbiť niečo, čo si náš potenciálny zákazník jednoducho len tak nevygoogli. Pridaná hodnota má rôzne formy, ale tou najtradičnejšou je e-knižka alebo minikurz. To je prvý impulz, vďaka ktorému sa odlíšime a ukážeme, že máme čo ponúknuť.

2. Starajme sa o komfort nášho – potenciálneho – zákazníka viac ako o ten náš

Sem klikni, tu získaj viac, pozri si toto video, nájdi si, googli… život na internete je tak vyčerpávajúci! V dobe, keby máme všetky informácie na dosah niekoľkých klikov na nás prekvapivo dolieha opačný efekt: “dajte mi už všetci pokoj”!

Naši potenciálni zákazníci majú dosť prekomplikovaných textov a návodov a popisov produktov. Ak je pre teba svet influencerov ešte stále nepochopiteľných, teraz na to máš tú najlepšiu odpoveď. Totižto influenceri propagujú produkty tak, že ukazujú ich využitie v reálnom živote. Hovoria nám o svojich problémoch a ukazujú riešenia. 

O čom sa rozprávame?

Veľa podnikateľov zabúda, že ich činnosť nie je o ich produkte, ale o pomoci zákazníkom vďaka tomuto produktu. Preto sa snaž so svojimi potenciálnymi zákazníkmi viesť dialóg, čo najrýchlejšie vysvetli, pre koho daný produkt je, a ako daným zákazníkom produkt pomôže. 

Hovorme viac o spoločných témach, dodávajme pridanú hodnotu. Na chvíľu sa zastavme a pozrime sa na to, čo si chceme v maili prečítať aj my. 

Nadšenie pre tému, pre danú vec je oveľa dôležitejšie ako správna psychológia predaja.

predmet emailov

A ako maximalizovať zákazníkov komfort? 

  • Nepýtaj si od potenciálneho zákazníka nič, kým mu najskôr niečo nedáš
  • Vždy prezentuj len jednu vec, konkretizuj, ponúkni jednoduché vysvetlenia
  • Ponúkni niečo, čo si človek bežne nevygoogli 
  • Prezentácia tvojho produktu by mala vysvetľovať problém/želanie zákazníka a pomôcť mu s riešením a na záver mu ukázať jeho želaný stav. Nikoho netrápia parametre produktu, ak nie je presvedčený, že produkt potrebuje 🙂 

Sebecký predaj nás vytlačí z trhu. Porozumenie pre zákazníka a dodanie riešení, ktoré potrebuje nás posunie na poprednú líniu. Keď sme osožní, sme aj úspešní. 

3. Email marketing je úspešný, keď nejde len o maily

Máme pocit, že digitálnemu svetu rozumieme, že chápeme na čo nám sú sociálne médiá a na čo nám je webová stránka a v skutočnosti robíme v biznis komunikácii zásadné chyby. 

Email marketing vnímame ako formu zlepšovania našej značky. Niekto príde na web, dá nám mailovú adresu a my mu môžeme raz do týždňa poslať “niečo na čítanie”. Po dvoch mailoch si náš kontakt naše maily už ani neotvorí a aj keby si ich otvoril, veľa by sme tým nezískali. 

Email marketing v predajnom lieviku

Ak však vnímame email marketing len ako časť komunikácie s naším potenciálnym klientom, zrazu sa nám vynárajú oveľa zaujímavejšie otázky: čo sa deje pred tým ako získame email a čo chceme, aby sa udialo potom? 

Ak chceme, aby si náš klient pozrel náš najnovší produkt, ponúknime mu zľavu alebo dodatočný bonus! – aký iný zmysel to pre neho má mať?  

Každý mail, ktorý rozposielame musí mať pre nášho potenciálneho zákazníka reálnu hodnotu. Inak naše maily bude prehliadať a ani jeden z tohto “vzťahu” nič nemá. 

predajny-lievik

Ak si náš potenciálny zákazník otvorí email a prečíta si o našej letnej akcii, klikne na link, ktorý ho dostane na našu webovú stránku, pozrie si dva tri články a odíde, práve sme stratili toho najlepšieho potenciálneho zákazníka. Reálne s nami vytvoril interakciu, avšak zlyhali sme v priamej komunikácii, nedali sme mu žiaden konkrétny postup a odišiel. 

Pri tvorbe emailov nezabúdajme, kde sa v predajnom lieviku nachádzame a vždy motivujme nášho potenciálneho zákazníka o ďalší krok ku kúpe. 

4. A prečo email marketing získal svoju nesmrteľnosť? 

Všetko, čo funguje alebo nefunguje sa osvedčí až v čase krízy. Počas našej krízy v roku 2020 sa email marketing nielen že osvedčil, ale znovu všetci oprášili zoznamy emailových adries a komunikovali so svojimi zákazníkmi a potenciálnymi zákazníkmi cez maily.

Sociálne siete väčšinou zostávajú pri generácii, počas ktorej boli najpopulárnejšie (facebook je pre teenagerov vskutku sekundárny, zatiaľ čo medzi 30-40 ročnými je facebook primárne sociálne médium).

Email marketing je nenahraditeľný

Email marketing však zostáva relevantný u každej generácie, keďže je to predovšetkým skvelý biznis nástroj. Email marketing nám dokonca ponúka to, čo nám neponúkajú žiadne iné komunikačné kanály. Vďaka email marketingovým softvérom si môžeme tvoriť zoznamy emailových adries, a teda ľudí, ktorí sa o naše podnikanie už zaujímajú alebo našich klientov. 

Ak sa čokoľvek stane na facebooku, instagrame, zablokujú nám profil alebo sociálna sieť už nebude populárna, ešte stále tu máme kontakty na ľudí z našej cieľovej skupiny. 

A narozdiel od sociálnych sietí, vďaka email marketingu máme možnosť rozpovedať mnoho príbehov, ktoré však nechceme zoširoka na webe vešať každému na nos. 

Nepodceňuj email marketing a ak ešte nemáš vytvorenú naozaj kvalitnú štruktúru email marketingovej stratégie, urob tak čo najskôr. 

About Author

Zuzana Pilčíková je zakladateľkou medzinárodných projektov -zuzubusiness, online podnikanie - pre podporu vzdelávania budúcich online podnikateľov a pomoc pri budovaní ich vlastného podnikania na internete.

Comments are closed.